Kako su kuhale naše none? Okusite jela koja će vas podsjetiti na sretno djetinjstvo

309


Počinje novo izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: jela iz pinjate“

Bogata povijesna i kulturološka tradicija, domaće namirnice i brojni recepti naših nona i nonića utkani su u svako tradicionalno jelo koje nas svojim okusima vraća u neka prošla vremena i sretne trenutke iz djetinjstva.

Želite li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite nam se na  “Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ kojim otvaramo ovogodišnju istarsku gourmet sezonu. Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održat će se od 18. ožujka do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, Poli Ondine, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a  rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale – Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.

“Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta. 

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.