Kako spojiti ljubav prema komentiranju, nogometu i esportu? Otkriva Baro Barukčić

530


Sjećate li se onih vremena kada su vam prigovarali da sve što radite je igrate igrice na „plejki“ ili PC-u? Ili po cijele dane gledate utakmice raznih liga, posebno nogometa?

Danas, kada je gaming i esport scena nikad jača, takvo nešto vam baš nikad ne bi rekli. Dokaz za to je Baro Barukčić, u esport svijetu poznatiji kao Pougljeni mrav, a u svijetu sportskih fanatika kreator platforme „Nogostalgija“ i od nedavno suosnivač podcasta „Lopta je okrugla“. Baro Barukčić razbija sve predrasude – vrijedan, marljiv, sportski fanatik, gaming znalac, komentator i kako kažu, vlasnik najbaršunastijeg glasa u svijetu regionalnog esporta.

„Moraš voljeti pričati i moraš voljeti igre“, jednostavno je pravilo kako ući u svijet castera, jednom je prilikom izjavio Baro Barukčić iza kojeg je danas više od osam godina iskustva u esport komentatorstvu, sudjelovanje u vođenju udruge Esport Adria i vođenje multiplatforme „Nogostalgija“. I ne smijemo zaboraviti, Baro je također suosnivač podcasta „Lopta je okrugla“ kojeg je prije dva mjeseca pokrenuo s prijateljem Markom Dugandžićem. Zvuči puno toga odjednom, kako je moguće da su me tek 33 godine? Ipak je riječ o strastima koje su se razvijale kroz život.

Vratimo se više od dva desetljeća unatrag. Baš kao i svi klinci, Baro se prvi put u igrice zaljubio provodeći slobodno vrijeme u susjedstvu: „Susjed je imao PC. S pet ili šest godina smo počeli „čeprkati“ po „kompu“. Bile su tu žute diskete, pa prve „plejke“, pa neuspjeli pokušaji instalacije svima omiljenih Simsa“. Sreća koju osjetite kada napokon instalirate popularnu igricu 90-ih i ranih 2000.-ih jednostavno je neopisiva, složit ćemo se s Barom. Na televiziji se tada također vrtio Modul 8, emisija za mlade gejmere koju su vodili Boris Mirković i Kristijan Ugrina, a 1998. godine Hrvatska nogometna reprezentacija je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Za malog Baru bili su to formativni momenti u životu kada je shvatio kako su upravo igrice i nogomet nešto što bi ga moglo zanimati cijeli život. Naravno, nije mogao niti sanjati u što će njegovi interesi kasnije pretvoriti.  Zanimljivo je da Baro unatoč uspjesima u svijetu esport komentiranja, bio i ostao casual igrač. Ne zanima ga natjecanje u gamingu, interesantnije mu je analizirati, proučavati, skupljati informacije o igračima, dopustiti da svaki igrač ispriča svoju priču i pokaže ono u čemu je najbolji. Karijeru esport komentatora započeo je kroz popularnu igru Counter Strike, a nastavio je s komentiranjem u gaming svijetu super popularnih naslova Rocket League, PubG i naravno, FIFA-e. Njegovo dugogodišnje iskustvo pozicioniralo ga je kao jednog od najpoznatijih regionalnih esport komentatora.

Komentirajući esport sadržaj, Baro se kontinuirano educirao, informirao i zabavljao gledajući nogometne utakmice. Lige, natjecanja, lokalno, regionalno, stare snimke, nove snimke… A onda je došao studeni 2022., kada je Baro napokon sve svoje ideje pretvorio u djelo i pokrenuo multiplatformu „Nogostalgija“. Zašto multiplatformu? ? Jer se Nogostalgija prati na YouTube kanalu, Twitteru, Instagramu i TikToku. Nogostalgičaru Bari jako je važno da se čuje glas publike pa putem YouTube chata i Discorda, platforme za instantno dopisivanje, poziva svoje pratitelje na komunikaciju i iznošenje mišljenja o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu. „Nogostalgija“ je mjesto gdje se rado prisjećamo svih ikonskih i romantičnih trenutaka iz povijesti nogometa, ali i osvrćemo na aktualna događanja hrvatskog i svjetskog nogometa. Sve o čemu Baro i Duga pričaju na pitak, zabavan i laicima prihvatljiv način, odmiče se od klasičnog formata sportskih komentatora i pretvara praćenje nogometnih zbivanja u novo iskustvo. Jeste li znali da je najstariji klub Balkana Subotica, da je na našim prostorima najposjećenija utakmica bila na Marakani 1975. godine, a da je Angel Di Maria u mladosti prodan za 35 nogometnih lopti? Znate li da je Rio Ferdinand prije nogometa trenirao balet, a Gordon Ramsay prije kuhanja igrao nogomet? Da su danas najveći rivali Inter i Milan nekoć bili jedan klub?” Pod budnim okom Bare ništa ne može proći ispod radara. Posebno su zanimljivi prilozi o bizarnim sportskim ozljedama, grbovima i nedavno objavljen hommage Dadi Prši.

No, ne dopustite da vas naziv „Nogostalgija“ zavara, jer ipak živimo u svijetu brzih informacija i aktualnosti. Dok se prisjeća najsjajnijih trenutaka nogometne povijesti, Baro se u istom trenu vraća u sadašnjost i nakon dugih razgovora s prijateljem Dugom, Markom Dugandžićem, bivšim igračem futsala, developerom softverskih robota i osobnim trenerom u ljeto ove godine pokreće podcast „Lopta je okrugla“. Dugina strast prema sportu, Barino iskustvo u montaži, produkciji i komentatorstvu i ljubav obojice prema nogometu bili su spoj za uspjeh. Tako svake nedjelje u live nastupima nogometni entuzijasti iznose svoje mišljenje o aktualnostima domaće i svjetske lige, transferima, navijačima, trenerima i izbornicima… Rekli bismo, bez dlake na jeziku! Baro će bez problema iznijeti propuste Hajdukovih igrača, a Duga će s neskrivenim žaljenjem istaknuti kako našoj reprezentaciji još uvijek nedostaje zlato. Moguće je da ste ovo sve sami pomislili, iskomentirali s prijateljima i poznanicima, no teško da ste ovako javno i to putem You Tube kanala progovorili o svim problemima domaćeg i regionalnog sporta.

Nedjelja navečer je odjednom postao dan kojem se napokon veselimo, uvertira u tjedan pun uzbuđenja i vrijeme kada Bara i Duga pretresaju aktualnosti, pričaju o nogometu, šale se, smiju i zabavljaju. Rade sve ono što bismo od nogometnih komentatora očekivali. Ako još niste pronašli omiljenu nedjeljnu razonodu, samo jedan klik vas dijeli do podcasta kojem predviđamo svijetlu budućnost. Sve ostale dane, dok čekate vaš novi omiljeni podcast o nogometu, posjetite Instagram, TikTok i Twitter i saznajte sve o nogometnu na nimalo tipičan način!

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.