Jeste li poslušali ove osebujne ljude? Jako su posebni, svidjet će vam se

0
274

Prošlo je 15 godina otkako su Goran Farkaš, Saša Farkaš, Dragan Cvitan i Noel Šuran došli na ideju o pokretanju sastava koji će koristiti tradicionalne istarske pjesme i melodije kao osnovu, a izvoditi ih u moderniziranom, suvremenom stilu, koristeći razne tradicionalne instrumente iz cijeloga svijeta.

Spomenuti glazbeni projekt etno je skupina Veja iz takozvane Doline mlinova, odnosno Pazina.

Po objavi albuma prvijenca, ‘Dolina mlinova‘, Veja nastupa na brojnim festivalima, u klubovima i događanjima po cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan nje, oduševljavajući tako publiku u Italiji, Francuskoj, Estoniji, Belgiji i drugim inozemnim destinacijama.

Iako se nakon najavnog singla ‘Teško majki‘, zbog svima nam dobro znanih razloga, dvije godine čekalo na izlazak novog albuma, Veja ovih dana ponosno predstavlja drugi, osebujni album ‘Škura ura’. Album donosi deset pjesama, od kojih je naslovna pjesma u potpunosti autorska i može se reći da je u njoj objedinjen kompletan album, dok su preostale pjesme tradicijske umotane u suvremeno ruho.

Škura ura je jako topao album, kada ga se sluša zatvorenih očiju lako se otplovi u svijet odakle muzika dolazi, u čarobnu Istru koja je definitivno specifična pokrajina na ovim prostorima. Bilo bi čudno da ovaj album ne dobije priznanje i od strane publike i od kritike jer je stvarno na visokom nivou. Posebno mi je drago da se s Vejom pokazuje kako tradicijska muzika s ovih prostora nije samo, ono što se naziva, balkan-beatom, a što je česta percepcija ovdašnje glazbe u zapadnom svijetu. Svi slušatelji Škure ure definitivno će otkriti magiju istarske glazbe kada poslušaju ovaj jako zreo album.”, komentirao je Emir Fulurija (Izvorišta, Radio Student), jedini hrvatski član world music sekcije European Broadcasting Union.

‘Tradicija, kreacija, invencija u kvarnar minuti izleta kroz suvremenu istarsku zvučnu pokrajinu, bez ijednog trenutka koketiranja s jeftinim ronjgovizacijama.’ kratko i jasno dojmove o albumu iznio je dobitnik Porina i jedan od najcjenjenijih glazbenika etno/world glazbe, Dario Marušić.

Da ‘Škura ura’ već osvaja publiku govore neki od prvih komentara na YouTube kanalu etno sastava Veja: ‘Čudo… Bravo ljudi’; ‘…veli gušt vas je polušat’; ‘… ide na repeat’, ‘… baš mi je totalno povratak u Istru i moje selo’; ‘Isplatilo se čekat sva ova leta!’

Poklonici tradicionalne istarske glazbe u osvježenim, suvremenim aranžmanima i svi koji će to nakon preslušavanja ovog jedinstvenog albuma postati, mogu uživati u nastupima uživo etno sastava Veja: 10.06. u Zaboku, 11.06. u Zagrebu, 23.06. u Oprtlju, 24.06. u Buzetu, 16.07. na Brijunima, 22.07. u Palma de Mallorci (Mallorca, Španjolska), 30.07. u Pićnu, 02.09. u Anconi (Italija), 09.09. u Zagrebu, 16.09. u Vrgorcu te Veju pratiti na društvenim mrežama:

YouTube: https://youtube.com/vejamusic | Facebook: https://www.facebook.com/vejamusic | Instagram: https://www.instagram.com/vejamusic | BandCamp: https://veja.bandcamp.com | Website: http://www.vejamusic.com

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime