Jeste li čuli za ove ljude iz Samobora? “Učiniti nešto dobro za svoju zajednicu”

933


NEOPHODNA JE SVEOBUHVATNA REHABILITACIJA OSOBA OBOLJELIH OD RAKA, PREDLAŽEMO DA SE U VRSTI U ZDRAVSTVENI SUSTAV, BESPLATNO I DOSTUPNA SVIMA

Udruga „Budi dobro“ obilježila je 5. godišnjicu djelovanja druženjem s građanima i upoznavanjem s programima u centru Samobora.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.


Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima „Budi dobro“ osnovalo je petoro kolega liječnika 2019. godine u Samoboru, sa sjedištem u Rudama. Glavni cilj im je prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske pomoći te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći.

Već pet godina, njihov je moto – Učiniti nešto dobro za svoju zajednicu. A sa zajednicom su se i družili ove subote prijepodne na glavnom trgu u Samoboru gdje su građane upoznavali sa svojim programom rada. „U tijeku našeg rada, i danas ovdje u Samoboru, želimo pružiti važne informacije o zdravom načinu života, prepoznavanju rizičnih faktora i redovitim pregledima koji mogu pomoći u ranoj dijagnozi ili čak sprječavanju pojave raka. S druge strane,  oboljelima od raka je potrebna podrška kako bi lakše prošli kroz proces liječenja. Mi im pružamo emocionalnu podršku, savjetovanje, informacije o dostupnim tretmanima i pomažemo u prevladavanju strahova s kojima se suočavaju tijekom bolesti“, naglašava dr.med. Alma Majcan, jedna od osnivačica Udruge. Dr. Majcan dodaje kako imaju dvije važne poruke prema oboljelima i njihovim bližnjima, ali i prema nadležnima u zdravstvu. Jedna je iznimna važnost rehabilitacije tijela, uma i duha oboljelih. „Dokaz tome je 130 korisnika-oboljelih osoba koji su sudjelovali u projektu „Tjelesni i duhovi oporavak onoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti (otok Lošinj), a čijim smo anonimnim evaluacijama došli do jedinstvenog zaključka da je ova vrsta rehabilitacije izuzetno korisna i predlažemo da postane dostupna svim oboljelima bez obzira na vrstu raka, uz smjernice stručih društava.“ Druga je poruka nadležnima u sustavu zdravstva da, u skladu s nedavno donesenim novim Akcijskim planom protiv raka, u zdravstveni sustav uvedu sveobuhvatnu rehabilitaciju, tijela, uma i duha oboljelih od raka, prema smjernicama stručnih društava i financiranu od strane HZZO-a. „Na taj bismo način potakli razvoj programa i projekata brojnih institucija, organizacija, tijela i udruga koje bi se razvijale s ciljem dodatne pomoći i poboljšanja kvalitete života osoba s rakom u svim fazama bolesti“, poručila je dr. Majcan.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.

Danas gotovo nema obitelji koja se nije susrela s rakom. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, a svaki treći stanovnik Hrvatske suočava se s tom dijagnozom. Projekt ”Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti” osmišljen je kao iskorak prema zdravlju, nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja i provodi se na otoku Lošinju. Namijenjen je svim onkološkim bolesnicima koji mogu samostalno boraviti nekoliko dana izvan svog doma. Ivana Šimunić je jedna od oboljelih osoba, koja je polaznica projekta, a i sama se nakon pozitivnih iskustava uključila u rad Udruge i pomoć drugima. „Zahvalna sam što sam imala prilike sudjelovati u projektu na Lošinju. Osim što mi je donio oporavak, dobila sam nova znanja i motivaciju za promjenu navika. Kombinacija različitih aktivnosti, razmjena iskustava i podrške je ono što ovaj program čini vrijednim.  Predavanje „Sve je u glavi“ izdvojila bih kao najkorisnije, a s Lošinja sam u svakodnevni život prenijela redovno vježbanje, vježbe disanja, hodanje i početak dana s nečim zdravim“, istaknula je Šimunić. Program na otoku Lošinju uključuje: medicinske vježbe disanja i opuštanja u ljekovitim borovim šumama, medicinska stručna predavanja, rad u grupi psihoterapeutom, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, duhovno meditativne sadržaje.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.

Nažalost, svjedoci smo da u našoj sredini bolesnika s rakom svakim danom ima sve više te je velika potreba za sveobuhvatnom skrbi. Ona osigurava da oboljeli od raka dobiju potrebnu podršku na svim razinama – fizički, emocionalno, socijalno i duhovno – što može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života i ishod bolesti.

Udruga pruža pomoć oboljelima od svih oblika raka kroz nekoliko projekata. Svojim članovima redovno pružaju psihološku podršku – od psihoterapeuta s dugogodišnjim iskustvima moguće je dobiti individualnu psihološku podršku ili podršku putem Zoom aplikacije.

Projekt „Hrana kao lijek“ pokrenut je s namjerom da se na jednom mjestu objave praktični savjeti za pravilnu prehranu.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.

Za trenutke odmora te prakticiranje duhovnosti na web stranici mogu se pronaći razni sadržaji poput glazbe, knjiga i fotografija te molitvi.

Vježbe disanja i opuštanja u prostorijama udruge namijenjene su onkološkim bolesnicima na području Samobora i okolice, kao i osobama čiji su roditelji oboljeli od raka.

Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koristi biljke, a udruga organizira radionice na tu temu. Kreativna radionica namijenjena je članovima i prijateljima Udruge svih dobnih skupina s dobrom voljom za druženje i kreativno izražavanje, a organiziraju se i susreti liječenih bolesnika.

Udurga Budi dobro upješno je provela EU projekt „Zajedno činimo dobro“, projekt razvoja organizacija civilnog društva, zajedno s partnerima u projektu Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor i Volonterski centar “Kad bi svi…”, gdje smo poboljšali kvalitetu života osoba s invaliditetom i bolesnika s rakom.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.

Pomoć za onkološke bolesnike pruža cjelovitu podršku koja ide i iznad medicinske skrbi, omogućujući im da se osjećaju podržano, informirano i što sgurnije tijekom njihovog „putovanja s rakom“. Udruga dalje nastavlja sa svim aktivnostima stvarajući korisnicima osjećaj podrške i zajedništva u teškim trenucima.

U toku druženja, članovi Udruge podijelili su i znanje o izradi zdravih smoothie napitaka koje su dijelili prolaznicima.

Od 17 sati u PUO Samobor, Centru mladih Bunker održat će se predavanje i radionica izrade prirodne kozmetike pod vodstvom mag.pharm. Sandre Pavić Drašković.

Obilježavanje petogodišnjeg rada nastavit će se svečanošću i predavanjem „Sve je u glavi – i zdravlje i bolest“ neurologa Medicinskog fakulteta i Instituta za mozak dr.med. Gorana Ivkića koje će se održati u utorak 11. lipnja 2024. godine u 19:30 sati u Kinu Samobor.

Sve samoborske priče ČITAJTE NA OVOM LINKU.

FOTO: PROMO

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.