Oko ovog festivala još uvijek svi trepere, a ove godine slavi 30 godina

405

Riječki internacionalni jazz festival, JazzTimeRijeka, ove godine slavi trideset godina kontinuiranog djelovanja.

“Ako imate festival koji traje 30 godina i oko njega još uvijek svi trepere – organizator, lokalna i šira zajednica glazbenici i publika – ako donosi smješak na njihova lica, zadovoljava i podgrijava njihovu strast za kulturom, to je potvrda da se radi o manifestaciji koja zavređuje da ju se čuva kao kap vode na dlanu. Tada je to nešto doista vrijedno! Da to znaju cijeniti pokazali su i oni zbog kojih se festival prvenstveno održava – publika koja ovu manifestaciju uvijek pohodi u velikom broju dajući joj tako podršku, a onima koji odlučuju o sufinanciranju znak da je to nešto što želi i treba. Kvalitetu JazzTimea Rijeka prepoznali su umjetnički krugovi, ali i mediji: pisani, elektronski i drugi, ne samo oni koji su bili blagonakloni iz lokalpatriotskih ili prijateljskih razloga, obogaćujući tako svoje sadržaje zanimljivim reportažama. HRT je za svoju emisiju Vrijeme je za jazz radio priloge koji su nailazili na odobravanje gledatelja. Novi list je od samog početka uvidio važnost festivala, ne samo sa stanovišta podrške lokalnom kulturnom događaju uz koji je prirodom posla povezan, nego i zbog kvalitete programa koji zavređuje da se o njemu piše. Svi su oni zaslužni što je održan kontinuitet festivala, a trideset godina je respektabilan pokazatelj.” Davor Hrvoj (Novi List)

Rijetki su festivali u Hrvatskoj, regiji pa i u svijetu koji se mogu pohvaliti kontinuiranim djelovanjem tijekom tri desetljeća. JazzTimeRijeka jedan je od takvih festivala koji od svojih početaka, velikim trudom organizatora i zaljubljenika u ovaj glazbeni izričaj, svake godine privlači sve više publike i širi svoj utjecaj među novim generacijama jazz glazbenika.

Dorian Hata, utemeljitelj festivala, prisjeća se početaka u intervjuu za Novi List:  “Velika je to bila noć. Noć koja je pred Guvernerovom palačom okupila “brdo” poklonika jazza, i to usred rata koji je harao Hrvatskom. Rijetko je u povijesti koncertnog života Guvernerove palače bilo toliko ljudi. Oko tristo, a sto pedeset je već ozbiljan broj kad je dvorana već gotovo puna. Po prvi put je jazz u Rijeci, riječki jazz, prodisao punim plućima, ponosno se osovio na noge i bio uz bok klasičnoj glazbi koja je do tada carevala tim prostorima.”

Dorian Hatta vodio je festival prve četiri godine, a nakon toga festival preuzima Gašo – Vladimir Gašparović, a mjesto održavanja postaje Filodrammatica. Gašo je, spojivši entuzijazam i ljubav prema jazzu s profesionalnim odnosom prema poslu, odredio smjernice za novo doba. Posljednjih deset godina festival umjetnički vodi jazz glazbenik Damjan Grbac.

“Moj prvi ozbiljniji kontakt sa jazz glazbom vezan je upravo za JazzTimeRijeka. Ti koncerti ‘uvukli’ su me u jazz, počeo sam više slušati tu glazbu, učiti, analizirati i razvijati svoj vlastiti jazz izričaj. Unazad deset godina, koliko umjetnički vodim festival, nastojim, sa svojim suradnicima, održati utjecaj festivala na mnogobrojne glazbenikei njihove  jazz projekte u Rijeci i široj okolici, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Osim vrhunskih domaćih i stranih izvođača, pozornica festivala uvijek je bila otvorena novim imenima na jazz sceni, a ove godine, kada slavimo 30 godina festivala svoje ćemo napore usmjeriti i prema dodatnoj promociji novih jazz snaga tijekom cijele 2021..”Damjan Grbac, umjetnički direktor JTR-a

Kroz sve ove godine festival nije izgubio svoj duh i svježinu, a svakom novom godinom organizator festivala, G.I.S d.o.o., osluškuje svjetske trendove u promociji jazz glazbe i implementira ih u svoj rad, te time izdvaja JazzTimeRijeka od sličnih festivala koji su usmjereni isključivo na koncertnu aktivnost.

U jubilarnu festivalsku godina JazzTimeRijeka ulazi sa novim vizualnim identitetom, a biti će obilježena raznim popratnim događanjima koja će se održavati tijekom cijele godine. Kroz seriju intervjua sa glazbenicima koji su sudjelovali na festivalu i ostalim zanimljivim sugovornicima koji su sudjelovali u organizaciji saznat ćemo nešto od ‘skrivenih’ detalja kroz koje možemo osjetiti atmosferu koja prati sam festival. Iz bogate arhive publici na društvenim mrežama prezentirat će se prošla izdanja i najzanimljiviji ‘povijesni’ detalji. Festival će biti predstavljen i u emisiji Vrijeme je za jazz na HRT-u.

Uvijek su mladi glazbenici imali svoje mjesto na pozornici JazzTimeRijeka, ali ove godine festival im nudi još više. Tijekom slavljeničke godine JazzTimeRijeka predstavit će ljubiteljima jazza projekte novih jazz snaga kroz posebna singl audio izdanja, a uoči samog festivala očekuje nas i posebno kompilacijsko izdanje. Nastavlja se i projekt “Jazz u školama”, predstavljanje jazz glazbe učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola, koji je započeo prije dvije godine, a tijekom godine održat će se i brojni koncerti, kao prethodnica samom festivalu.

“JazzTime je neka vrsta kičme u strukturi riječkog jazza, glavni brand i centralni godišnji jazz događaj protekla tri desetljeća”, tvrdi Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke za Novi List. “Teško mi je reći što znači za ugled grada i kvalitetu života, a da to ne zazvuči pretenciozno, ali u svakom slučaju postojanje festivala u ovako ozbiljnom kontinuitetu pokazuje trajnu odluku svih bitnih partnera festivala da je živa riječka i kvarneska jazz scena nešto što je Riječanima važno.”

30.JazzTime Rijeka
@: info@jazztimerijeka.com
W: www.jazztimerijeka.com
Facebook: http://www.facebook.com/jazztimeri
Twitter: http://twitter.com/jazztimerijeka

FOTO: Promo

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.