Izložba koju biste mogli posjetiti! Otvorena je “Roza u zelenom”

293

U ponedjeljak, 30. siječnja u 19.30h u baru Botaničar na Trgu Marka Marulića 6, otvorena je izložba ROZA U ZELENOM autorica Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak. Izložba ostaje otvorena do 26.2., a moguće ju je razgledati radnim danom od 8 – 23h, subotom od 9 – 23h i nedjeljom od 11 – 19h.


Tema izložbene cjeline je žensko pitanje, s naglaskom na žensko nasljeđe. Prikazana je kroz suradnju dvije autorice koje isprepliću oprečne senzibilitete i pristupe vizualnom stvaralaštvu. Radovi su nastajali 2020. – 2021. godine, pod utjecajem dugoročnog subivanja s ukućanima u zatvorenom prostoru tijekom pandemijskog perioda, koji je gurnuo u fokus prešućivane obrasce ponašanja te poljuljao podrazumijevane raspodjele uloga i obaveza. Žensko tijelo prikazano je kao specifičan, osjetilni, osobni teritorij. Uvećani detalji tijela naslikani su akrilom na platna, pa su na ista platna, metaforički na tkivo, kožu, vunom i koncem ručno izvezeni prizori iz svakodnevne ‘igre’ između supružnika – borbe za pravednu raspodjelu kućanskih poslova i protiv tradicionalno nametnutih rodnih uloga, koje poput zamki vrebaju iza svakog ugla kućanstva.


Fotografiranjem slika – vezova te dodavanjem zvuka i trajanja fotografijama, statični prizori pretvoreni su u animirani film Roze priče. Film se sastoji od 5 povezanih priča u kojima glasovi žene i djevojčice pričaju i mantraju o ženskom nasljeđu, dalekim putovanjima, kućanskim poslovima, predmetima iz kućanstva i izmišljenim likovima poput tužne galopirajuće kobile, Babaroge, prljavih čarapa na psihodeličnim putovanjima, itd.
Dječji izričaj u radovima prividno je rasteretio nimalo jednostavnu problematiku rodnih uloga, dok je humor poslužio kao sredstvo samoobrane od pritiska svakodnevice. ROZA U ZELENOM intimne priče i prizore iz izolacije postavlja u javni, društveni, zeleni prostor Botaničara u kojemu se otvara prilika za različita viđenja i interpretacije.

O AUTORICAMA
Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak kao umjetnički dvojac surađuju od 2018. godine.
Upoznale su se 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Obje autorice rođene su 1983. godine, Ivana u Vukovaru, a Mare u Dubrovniku. Članice su Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 1999. izlažu na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjeluju na međunarodnim umjetničkim rezidencijama i filmskim festivalima.
Marini i Ivanini radovi počivaju na odnosu teksta i slike te odnosu suvremenih i tradicionalnih medija. Njihov opus sastoji se od videa, fotografija, slika, grafika, vezova i zvučnih zapisa. Kroz suradnju istražuju proces pretapanja različitih pristupa umjetnosti i ispreplitanja oprečnih medija u novu umjetničku cjelinu.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.