Izaberite Vinsku Damu i Vinskog Gospodina! Započeo je izbor, podržite svoje favorite

496


Započeo je Izbor Vinske Dame i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2021. godinu i odvija se putem javne ankete do kraja srpnja na linku: https://get4u.hr/lifestyle/3420-izaberite-vinsku-damu-i-vinskog-gospodina-hrvatske-vinske-scene-2021

Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina; ne samo svoje vinarije, nego općenito. “U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru.”, kaže Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.

U nastojanju da vinare istaknu kao pojedince i osobe koje su ispred svojih vina, udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) prošle je godine pokrenula projekt “Vinska Dama i Vinski Gospodin. Pozitivna reakcija i publike i vinara bila je više nego dovoljan poticaj, kažu organizatori, da organiziraju izbor i u 2021. godini.  “Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da.. Da, vino je glamour.” – ističe Stiplošek.


Kod glasanja treba uzeti u obzir sljedeće kriterije: osobni stil, karizmu, način komunikacije,… uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom, ali ne treba ni zanemariti vina.

Publika glasa po principu “lajkova”, a žiri će svoje ocjene dati direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donose 50% ukupnih bodova, a ocjene žirija 50%. Članovi žirija će, kao i prošle godine, biti osobe različitih zanimanja, no redom poznavaoci vinske scene, iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija.

Finalisti će i ove godine osvojiti drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u, među vinarima vrlo cijenjenoj, bačvariji Srnec iz Nedelišća. Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene 2021. godine će, osim lente i brojnih poklona sponzora, dobiti i vrijedan poklon generalnog sponzora sezone: besplatne kotizacije za štand na Zadar Wine Festivalu 2022. godine. Svečano predstavljanje finalista i proglašenje pobjednika održat će se u listopadu, uz podršku sponzora (Zadar Wine Festival, Barcaffe, bačvarija Srnec, destilerija Aura i drugi), medijskih pokrovitelja (Gospodarski list, Menu, Relaxino i drugi) i hrvatske vinske scene.

Značaj ovog izbora itekako pokazuju emocije s kojima su svoja priznanja primili prošlogodišnji finalisti, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvajamo riječi Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020.: “Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske.

Ponovimo: Izbor Vinske Dame i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2021. godinu se odvija putem javne ankete do kraja srpnja na linku: https://get4u.hr/lifestyle/3420-izaberite-vinsku-damu-i-vinskog-gospodina-hrvatske-vinske-scene-2021

FOTO: Rene Karaman

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.