Grad budućnosti! Uskoro prelaze na električne taksije

0
258
Wien Energie präsentiert: eTaxi 2.0 Projekt; © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer, 15.09.21

U sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila u Beču bit će opremljeno modernom tehnologijom koja omogućuje punjenje električnih taksija na jednostavan način dok čekaju na parkirališnim mjestima. Do 2025. svi taksiji u Beču trebali bi prijeći na električni pogon.

Kako bi se smanjile emisije štetnih plinova i dodatno poboljšala kvaliteta života u gradu, austrijska prijestolnica ulaže i u električne taksije. U sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila u Beču bit će opremljeno novom tehnologijom koju je razvilo austrijsko poduzeće Easelink sa sjedištem u Grazu. Do 2025. godine svi taksiji u Beču trebali bi prijeći na električni pogon.

Wien Energie präsentiert: eTaxi 2.0 Projekt; © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer, 15.09.21

Moderna tehnologija ugrađuje se u zemlju pa stajališta istovremeno služe i kao mjesta za automatsko punjenje električnih vozila tako da taksisti pritom ne moraju tražiti punionicu niti izlaziti iz vozila. Umjesto punjenja putem kabela vozila u ovom slučaju s donje strane imaju ugrađen poseban priključak koji se pritiskom na gumb spaja s pločom za punjenje na parkirališnom mjestu.

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke ističe da glavni grad Austrije prednjači u području zaštite klime te objašnjava da će Beč i njegovi stanovnici imati koristi od projekta prelaska taksija na električni pogon jer će se time smanjiti emisije štetnih plinova i razina buke te poboljšati kvaliteta zraka u gradu. „Provodeći inovativne projekte, taksi industrija u Beču pruža dobar primjer i svjesna je svoje odgovornosti prema okolišu. Automatiziranim sustavom za punjenje na stajalištu vozači taksija ubuduće će moći na jednostavan način napuniti svoja električna vozila dok čekaju. Želimo pokazati da je moguće postići održivu mobilnost i tako želimo potaknuti druge branše da učine isto”, kazao je Walter Ruck, predsjednik Bečke gospodarske komore.

Wien Energie präsentiert: eTaxi 2.0 Projekt; © Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer, 15.09.21

Za izgradnju infrastrukture punjenja e-vozila i njezino upravljanje u Beču zaduženo je gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie”. Električni taksiji punit će se strujom koja nastaje isključivo iz obnovljivih izvora energije, naglasio je predsjednik uprave ovog poduzeća Michael Strebl.

Ovaj pilot-projekt jedinstven je u svijetu, a ima važnu ulogu u tranziciji u području mobilnosti u velikim gradovima. Provodi se do sredine 2024., a financiran je sredstvima iz austrijskog Klimatskog i energetskog fonda u okviru programa „Zero Emission Mobility Implementation” („Implementacija mobilnosti s nultim emisijama”). Uz Beč projekt se provodi i u Grazu.

Slika: Peter Hanke (slijeva), Walter Ruck (sredina) i Michael Strebl (zdesna) na predstavljanju projekta © Wien Energie_Christian Hofer

Slika: Električni taksiji u Beču moći će se puniti dok čekaju © Wien Energie/Christian Hofer

Slika: Priključak na donjoj strani vozila spaja se na ploču za punjenje © Wien Energie/Christian Hofer

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime