Gorski kotar pod okupacijom žena iz cijele Hrvatske

1170

Najviši grad u Hrvatskoj – Delnice, prekrasna priroda Gorskog kotara, neodoljiv spoj Primorja i gorja na Platku, sve začinjeno kvalitetnim ženskim radionicama, finom hranom i likerima ukratko su elementi 12. po redu Women’s days by modniALMAnah vikenda namijenjenog samo ženama, a kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Popovićev mlin koji se nalazi u strogom centru Delnica, u njegovoj glavnoj i najstarijoj ulici već 86.godina, bio je prva stanica ovog vikend putovanja. Njegova unutrašnjost sačuvana je u potpunosti, pa je prolazak kroz unutrašnjost bilo prekrasno povijesno putovanje o bračnom paru Franciki i Josipu Mihalčiću, koji su se vratili iz Amerike u rodne Delnice kako bi sagradili ovaj mlin. Od tada, pa sve do danas, prvi električni mlin na ovom području, u vlasništvu je Mihalčića. Mlin radi, ali ne melje brašno, pa je za prvu radionicu s poznatom gastro blogericom Marinom Obradović (Priče jedne kuhače)  ‘Kako napraviti zdrav kruh’ brašno stiglo iz susjedne županije, točnije iz Karlovca. Odlična kvaliteta različitih vrsta brašna Karla, tvornice Žitoproizvod, za Marinu su bila prava inspiracija pa je grupi podijelila različite zadatke s Karla brašnom, a sebi je namijenila pirovo kako bi napravila kruholač – jako ukusan pirov kruh sa sušenim rajčicama i dvije vrste češnjaka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Subotnje jutro počelo je na Petehovcu, prekrasnom planinarskom domu iznad Delnica, mjestu gdje se za sunčanih dana, kakav je bio te subote vidi ‘magična četvorka’ – NP Risnjak te planine Triglav, Slovenski Snežnik i Kamniško Savinjske Alpe. Nakon uživanja u jutru na ‘planini’, vesela ženska ekipa krenula  je prema Platku – popularnoj goranskoj planini koja skijašima pruža mogućnost skijanja s pogledom na more, posebno otok Cres, a ne skijašima prekrasnu turističku rutu kojom se laganom šetnjom možete popeti do vidikovca Radeševo. I grupa skijaša i grupa planinara na najvišem vrhu Platka, Boombar likerima su nazdravile prekrasnom vikendu. Nakon cijelog dana ‘na snijegu’ svi su jedva dočekali večeru na Petehovcu, koji je osim po krasnoj poziciji poznat i po odličnoj hrani. Što se te večeri našlo na stolu?  Odlična juha od gljiva ubranih u Gorskom kotaru uz što se savršeno uklopila netipična graševina Enosophije. Bijelo vino Trs No.5 iz berbe 2020 dobilo je naziv po tome što se graševina, kao najzastupljenija sorta, nalazi na svakom petom trsu hrvatskih vinograda. Putem mobilne aplikacije s etikete Trsa No. 5 može se očitati posebno skladana glazba koja, kako kažu, poboljšava okus vina. Uz lovački gulaš od jelena ili vepra (prema izboru), Enosophijini prezenteri Marko Jovanović i Hrvoje Sarić na originalan su način poslužili Frankovku Miraz 2018, bogato i moćno vino, odnjegovano u bačvama od slavonskog hrasta što mu daje poseban šarm i privlačnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedjeljno jutro iskorišteno je za dvije odlične radionice ‘zdrav život’ koje su brojne žene ocijenile gromoglasnim pljeskom. Prva radionica u fokus je stavila zdravlje crijeva kao organa 21.stoljeća i  pokretača našeg kompletnog organizma. U odličnom predavanju s direktoricom Proimmuna, Ružicom Matić, brojne su žene saznale kako je upravo crijevo imunološko središte u kojem se vrši, kako je slikovito rekla, obuka mikroorganizma s ciljem njihovog  učenja razlikovanja  prijateljski i neprijateljski raspoloženih potencijalnih napadača. Osim toga, dodala je, u crijevu se  stvara 90% hormona sreće – serotonina, pa se ne govori uzalud o ovom organu kao o „trbušnom mozgu“. Kad smo sretni i zaljubljeni, osjećamo leptiriće u trbuhu, a sreća se vidi po sjaju u očima i neodoljivom osmijehu. Kako bi on bio zdrav i lijep, stomatologica dr.Sandra Petaros Sikirić uzela je u ruke Curaprox četkicu pokazala kako na ispravan način održavati higijenu zubiju i usne šupljine. I na ovoj se radionici učilo – zubi se nikad ne peru kad su čeljusti spojene, prilikom četkanja ne smije se pritisnuti kako bi se deformirala četkica, četkicu je najbolje držati kao olovku, a pasta za zube se ne smije pjeniti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boravak u Delnicama i Primorsko goranskoj županiji završio je uz odličnu Jelenu Holenko (Lynx and Fox) koja je cijelu grupu povela u razgled Delnica. Nevjerojatno je bilo vidjeti koliko je u ovom pitoresknom gradiću u srcu Gorskog kotara jak sportski život. Za njega je zadužen Goranski sportski centar koji svakodnevno privlači Delničane na sport i rekreaciju. Jelena nam je otkrila kako se u ovom gradu svako dijete bavi nekim sportom, a na klizaljkama, u bazenu, na boćalištu se vide i stariji građani. Tijekom razgleda Delnica, Jelena je tako otkrila kako je 2018.godine u Delnicama palo čak 182 cm snijega, pokazala u centru grada mjesto za poljupce, upoznala grupu s Crnoluškim karnevalskim pokladnim zvončarom Pesnikom koji tjera zimu, ali i otkrila ljepote susjednog Broda na Kupi. Viseći most po rijeci Kupici čiju vodu piju Gorani, Vilinski gaj kao mjesto gdje se rijeka Kupica ulijeva u Kupu ali i prekrasan muzej Kaštel Zrinski samo su neka mjesta koja ostavljaju bez daha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odličnom vikendu žene su nazdravile u kultnoj destileriji rakije, Kuća prirode Kotač u Lokvama u kojoj je Vid Arbanas, ispričao priču o tome kako se pije aperitiv, a kako digestive tijekom obroka ali i predstavio nam svoju, zlatom nagrađenu, zvijezdu destilerije Papru rakiju od 14 goranskih trava, 4 vrste goranskog korijenja u rakiji od sorte vina muškat. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon zimskog đira Gorskim kotarom, Women’s days by modniALMAnah ima novi program –  Wellness vikend u Zagorju. O njemu više pročitajte OVDJE  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Nikola Zoko

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.