Novi Marof postaje prava atrakcija! Stiže ekipa iz cijelog svijeta

0
272

Formula Student Alpe Adria, prestižno međunarodno natjecanje studenata u izradi bolida, u Novom Marofu okupit će 1200 natjecatelja u 50 timova iz 15 zemalja

Hrvatska kompanija DOK-ING ovogodišnji je brončani pokrovitelj atraktivnog natjecanja Formula Student Alpe Adria (FSAA) koji, kao dio međunarodnog obrazovnog projekta Formula Student, ima za cilj edukaciju studenata inženjerstva, razvoj novih tehnologija, jačanje STEM područja i umrežavanje timova iz različitih pametnih tvrtki. FSAA održava se od 23. do 28. kolovoza u Novom Marofu te je jedino natjecanje takvog tipa u regiji na kojem sudjeluje 1200  studenata iz 15 zemalja koji dolaze diljem svijeta, od Hrvatske, Izraela pa sve do Tajvana. U samoj organizaciji sudjeluje oko 200 ljudi, od čega je 150 sudaca, pedesetak volontera te oko 30 organizatora, a na ovogodišnjem natjecanju očekuje se preko 5000 posjetitelja.

„Iznimno smo ponosni što je upravo DOK-ING jedan od vodećih sponzora ovogodišnjeg izdanja FS Alpe Adria. Današnji studenti koji su pokazali svoje vještine i ambiciju na izgradnji  trkaćih automobila, već sada pokazuju svoje ambiciozne želje te inovacijsko i tehnološko znanje. Pokroviteljstvom nad ovim događajem namjera nam je dodatno potaknuti profesionalni i obrazovni razvoj ovako nadarenih progresivnih mladih ljudi. Inovacije i tehnološka rješenja koja su prikazana na natjecanju najbolji su dokaz da budućnost pripada upravo ovim studentima“, ističe Domagoj Stunić, član Uprave DOK-ING-a za Razvoj i istraživanje, IT i Project management te dodaje: “Tvrtka DOK-ING poziva sve zainteresirane da dođu podržati natjecanje vrijednih studenata koji su vlastitim znanjem i trudom izradili svoja vozila od vizije do gotovog bolida. Natjecanje će kulminirati preko vikenda. Iz Hrvatske će se natjecati čak tri tima te pozivamo sve da ih dođu podržati na Moto Stazi ST Raus u Novom Marofu.“

Formula Student je međunarodno studentsko natjecanje u kojem timovi studenata dizajniraju, konstruiraju, testiraju i utrkuju se s prototipovima trkaćih automobila. Automobili i njihova konstrukcija ocjenjuju se nizom pravila koje utvrđuju IMECHE (Institucija inženjera strojarstva) i SAE (Udruga inženjera automobilske industrije). Natjecanje Formula Student se u Hrvatskoj prvi put održalo 2017. godine pod imenom Formula Student Alpe Adria i od tad bilježi velik porast u broju prijavljenih ekipa, disciplina u kojima se ekipe natječu, sponzora, donatora i sudaca. Prvo FS natjecanje održano je još davne 1981. godine u Americi, ali je zbog popularnosti prošireno i u Aziju, Australiju i Europu.

Timovi tijekom četiri dana natjecanja, što je duplo duže nego lani, predstavljaju tehničke karakteristike svojih vozila kako bi dokazali da su razvili najbolji trkaći automobil. Fokus je na sigurnosti, kako bi se minimalizirala mogućnost nezgoda. Bolidi se vrednuju kroz dvije kategorije disciplina, a to su statički i dinamički faktori. Dinamičke discipline su svakako zanimljivije gledateljstvu, a sastoje se od ‘Ubrzanja’ (Acceleration), ‘Osmice’, ‘Sprint utrke’ (Autocross) te ‘Utrke izdržljivosti’ (Endurance) koju završavaju isključivo najkvalitetnije izrađena vozila. Statičke discipline obuhvaćaju ‘Inženjerski dizajn’ (Engineering Design), ‘Ekonomičnost izrade vozila’ (Cost and Manufacturing) te ‘Poslovni plan’ (Business Plan Presentation).

***

Tvrtka DOK-ING je inženjerski lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. DOK-ING se dokazao kao lider na međunarodnom tržištu s više od 80% tržišnog udjela svjetskog tržišta strojeva za humanitarno razminiranje. Posluje s klijentima u više od 40 zemalja svijeta. DOK-ING se bavi integracijom vlastitih inovacija i novih tehnologija, razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima, prvenstveno za vojnu inženjeriju, NKBR (nuklearno kemijsko biološko i radiološko), krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je prepoznata po tome što je inovativnim pristupom promijenila industrijski krajolik te je osvojila više od stotinu međunarodnih nagrada u područjima poslovanja, inovativnosti i tehnologije.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime