Ovo ima samo Dugo Selo! Sjajna ideja!

941


Tema ovogodišnje Noći muzeja u Dugom Selu bila je „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“, u koju se uključilo i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, predstavivši slikovnicu „Martina u zemlji sv. Martina“.

Slikovnica čiji je autor profesor povijesti i filozofije Nenad Haleuš, a ujedno i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, progovara kroz komunikaciju djevojčice Martine i djeda Jože o bogatoj i zanimljivoj povijesti dugoselskog kraja i susjednih područja. Martina i djed Joža govore o Zemlji sv. Martina, vitezovima Templarima i njihovim nasljednicima, grofovima Drašković, te povijesti susjednih općina Rugvica, Božjakovina i Brckovljani.

Slikovnica čitatelje uvodi i u nešto suvremenije razdoblje donoseći zanimljivosti cijelog dugoselskog kraja. Namjera je da slikovnica posluži kao popratni edukativno-metodološki materijal za učenike trećih razreda. Ilustracije je izradio akademski slikar Robert Samardžić, a kako je naveo autor, u izradi je angažiran i likovni kritičar Vanja Babić.


Tihana Kušeković došla je na ideju da radimo slikovnicu, što se nije moglo odbiti. Angažirao sam Roberta i likovnog kritičara Vanju Babića da nam pomogne oko osmišljavanja priče i krenuli smo u realizaciju projekta. Što se tiče teksta nisam se u životu previše bavio slikovnicama, tako da mogu reći kako nešto ovakvoga nije nimalo jednostavno napraviti“, rekao je Haleuš.

„Osim najmlađih, vjerujem kako će u ovoj slikovnici podjednako uživati i odrasli“, kazao je Halauš, dodavši su likovi u slikovnici stvarni. Naime, djevojčica Martina, je kći ilustratora Roberta Samardžića, dok je djed Joža, danas nažalost pokojni Josip Kelšin.

Slikovnicu i njenog autora pohvalio je i dugoselski gradonačelnik Nenad Panian, koji nije krio zadovoljstvo viđenim, poručivši kako će ova slikovnica biti i gradski suvenir.

„Ponosan sam i oduševljen kada sam vidio ovu knjižicu. Naš je Joža bio rođen da bude lik u jednoj ovakvoj priči. S ponosom mogu reći kako će ova knjižica biti naš suvenir i dijelit ćemo je svim našim prijateljima“, naglasio je Panian.

Tiskano izdanje slikovnice može se kupiti u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo te u knjižari Denova, po cijeni od 60 kuna.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.