Beč dobiva ono što svim gradovima treba! Svaka im čast!

1510


Na području nekadašnje željezničke stanice u 2. bečkom okrugu nastat će novi park površine 93.000 m2. Poseban fokus je na očuvanju biološke raznolikosti na tom području.  

Do 2025. godine na području nekadašnje željezničke stanice Nordbahnhof u 2. bečkom okrugu Leopoldstadt niknut će novi park površine 93.000 m2. Bit će to najveći park koji je izgrađen od 1974. godine. Tad je u povodu Bečke međunarodne vrtne izložbe u 10. okrugu Favoriten nastao Kurpark Oberlaa čija površina danas iznosi oko 608.600 m2.

Pri uređenju parka Freie Mitte austrijska se prijestolnica okreće novim rješenjima. Bit će to dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta gdje bi priroda u velikoj mjeri trebala ostati netaknuta. Osim toga, bit će očuvane postojeće topografske karakteristike, uključujući visinske razlike, kao i dio tračnica stare željezničke stanice. Poseban je fokus na očuvanju biološke raznolikosti. Na tom području već obitava nekoliko zaštićenih vrsta poput zelene krastače i livadne gušterice. Cilj je stvoriti zelenu oazu koja će biti više od običnog gradskog parka. Ondje će biljne i životinjske vrste moći nesmetano živjeti, a stanovnici austrijske metropole i turisti moći će se rekreirati i opustiti te promatrati prirodu. 

In der Freien Mitte wird besonderes Augenmerk auf die Topografie des Bestands gelegt.

Park će tako dobiti površine za odmaranje i sunčanje, sportske sadržaje, poligon za bicikliste i zajedničke vrtove. Osim toga, u sljedećih nekoliko godina nastat će i skate park, dječja igrališta i ograđene zone za pse. Sadnja oko 300 novih stabala pozitivno će utjecati na mikroklimu ovog područja. U postupak planiranja bili su uključeni i građani koji su mogli poslati svoje ideje za uređenje parka.

Izgradnja parka odvijat će se u nekoliko faza. Sredinom srpnja ove godine postavljen je kamen temeljac, a u istom mjesecu započinju i radovi na prva dijela ukupne površine oko 21.000 m2 koji bi trebali biti završeni ove jeseni. Kako bi se osigurala zaštita biljnog i životinjskog svijeta, građevinske radove nadzirat će posebna ekološka inspekcija.

Park Freie Mitte važan je dio zelene ofenzive austrijske prijestolnice u sklopu koje se u sljedećih pet godina gradnjom parkova namjerava stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina. 

Slika: Novi park trebao bi biti završen do 2025. © Wiener Stadtgärten

Slika: Poseban je fokus na očuvanju bioraznolikosti © David Bohmann/PID

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.